L'Univers a simple vista Imprimeix Correu electrònic

Si tenim l'oportunitat de gaudir d'una nit clara i d'estar ben allunyats d'urbanitzacions que contaminen lumínicament l'atmosfera, podrem observar que el cel nocturn està poblat per una infinitat d'estrelles. Dels antics, ens ha arribat avui dia la forma d'agrupar aquestes estrelles en constel·lacions, formes imaginàries que generalment es relacionen amb la mitologia grega i romana.  No obstant, al cel no només s'hi pot observar estrelles. A banda del Sol, que llueix de dia, durant la nit destaca principalment la Lluna (quan és visible) i, en segon lloc, els planetes. Distingir la Lluna és ben fàcil (per raons òbvies) però quan els objectes del cel estan molt lluny, es veuen com punts aparentment avorrits que no semblen mereixedors de la nostra atenció.

 

Què és el que veiem allà dalt?

Al cel nocturn poden distingir-se diversos objectes que, en virtut de les seves particularitats, mereixen especial atenció. A continuació s'expliquen, molt breument, cadascun d'aquests objectes.

La Lluna

El nostre satèl·lit, la Lluna, es mostra com un disc brillant relativament gran i cobert per taques fosques, que es corresponen amb els cràters presents en la seva superfície. La Lluna presenta fases, en les quals el satèl·lit apareix parcial o totalment ocult. Les fases són lluna nova (quan la Lluna no es veu), lluna plena (quan es veu totalment) i les fases intermitges, quart creixent i quart minvant.

 

Estrelles fixes

Les estrelles fixes són aquelles que, com el seu nom indica, no canvien la seva posició al llarg de l'any. Evidentment, durant la nit les estrelles es van desplaçant aparentment d'est a oest (com ho fa el Sol), però el terme fixes es refereix a que si observéssim una estrella sempre a una hora determinada de la nit, sempre la trobaríem a la mateixa posició. Aquesta característica és deguda a que aquestes estrelles es troben molt allunyades de nosaltres, i el moviment de la Terra al voltant del Sol és inapreciable (no ho és quan observem els planetes, com s'explicarà més endavant). En la vida quotidiana, aquest efecte el notem quan anem en cotxe i mirem les muntanyes llunyanes, les quals semblen immòbils.

Quan observem les estrelles fixes podem agrupar-les en formes arbitràries (constel·lacions). És important notar que les estrelles d'una constel·lació no tenen perquè trobar-se a la mateixa distància: dóna la sensació que es troben en un mateix pla, però no podem distingir-ho perquè es troben molt lluny. La figura següent mostra, per exemple, com pot estar formada la constel·lació de l'ossa major:

 

L'estrella fixa més representativa en l'hemisferi nord és la Polar. Aquesta estrella no només està fixa durant l'any sinó que també està fixa durant tota la nit. Això és degut a que la Polar es troba en la direcció de l'eix de rotació de la Terra. És fàcil d'entendre: imagineu que teniu un disc de paper i hi dibuixeu dos punts, un al centre i un cap a l'exterior. Si gireu el disc sobre el seu centre veureu que el punt més allunyat de l'eix de rotació gira, mentres que el que es troba sobre l'eix roman immòbil. Gràcies a aquest fet, l'estrella Polar ha estat i segueix sent avui dia un punt de referència clau per poder orientar-se i no perdre el Nord!

 

Els planetes

Els antics van observar que de les estrelles del cel, n'hi havia que al llarg del temps no es movien com la resta. Al llarg de l'any aquestes "estrelles" seguien trajectòries estranyes, inclús erràtiques. D'aquí el nom de planeta, que ve de la paraula grega πλανήτης (/planitis/), que significa rodamon. Avui sabem que aquest moviment aparent és degut a que els planetes (com la mateixa Terra) formen part d'un sistema en què tots giren al voltant del Sol. La configuració d'aquest sistema fa que, des de la Terra, sembli que els planetes facin tombs pel cel.

 

Altres objectes

A part dels astres que acabem de comentar, hi ha altres objectes que poden veure's al cel, com asteroides i  meteorits. També poden observar-se galàxies i nebuloses, que es veuen a simple vista com puntets brillants, però que vistes amb un telescopi prenen estructura. No comentarem aquí cap d'aquests objectes. Si en voleu saber alguna cosa més, consulteu les diferents seccions d'aquest web. Aquí teniu alguns enllaços a aquestes seccions:

Objectes menors del Sistema Solar

Galàxies

La Via Làctia

Nebuloses